Je fietsketting onderhouden: 6 tips voor het beste resultaat
Als hij goed loopt, sta je er niet bij stil. Maar zodra je fietsketting kapot is of niet werkt, merk je direct hoe cruciaal dit stukje techniek is voor je fiets. Natuurlijk kunnen wij bij BiciCare altijd je ketting smeren, repareren of zelfs vervangen, maar voorkomen is beter dan genezen. Daarom geven we je graag zes tips om je fietsketting zelf te onderhouden.
1. JE NIEUWE FIETSKETTING SCHOONHOUDEN
Een nieuwe fietsketting is ingesmeerd met hoogwaardige smeerolie en voelt daardoor vettig, maar niet altijd plakkerig aan. Deze smeerolie zorgt voor een soepele ketting van. Als je fiets een gesloten kettingkast heeft, hoef je niks te doen als de ketting nieuw is, de kast beschermd tegen vuil. Zonder kettingkast kun je beter de ketting een beetje droog maken met een schone doek, zo voorkom je het aantrekken van stof, zand en ander vuil, want dit zorgt voor snellere slijtage van de ketting en het tandwiel. Dit droog maken kan met een ontvetter, zoals WD40 en een doek.
2. ONNODIGE SLIJTAGE VOORKOMEN
Een fietsketting kan slijten. Door je rijstijl aan te passen kun je echter het slijten minimaliseren, onafhankelijk van welk type ketting je gebruikt.
- Voorkom extreme posities van de kettinglijn bij het schakelen, zoals een te groot verschil tussen de maat van de cassettekrans en die van het voorblad. Probeer je kettinglijn tussen de voorbladen en de cassette zo recht mogelijk te houden.
- Stel je ketting niet tè strak af, dit zorgt voor snelle slijtage van de ketting en problemen aan de lagers van het wiel en de trapas.
- Vermijd te veel kracht op de ketting. Rijd je bergop? Anticipeer en schakel op tijd.
- Schakel niet vanuit stilstand: schakel naar het kleine voorblad voordat je stopt of afstapt.
3. REGELMATIG FIETSKETTING OP ONDERHOUD CHECKEN
Gebruik je je fiets meer in de stad of ben je een fanatieke mountainbiker? Afhankelijk van je rijstijl en type fiets heeft je ketting vaker of minder vaak onderhoud nodig om je fietscomfort te optimaliseren. Fiets je vooral onder droge omstandigheden over relatief schone straten? Dan hoef je je ketting minder vaak te controleren dan wanneer je in natte, off-road, stoffige of modderige omstandigheden fietst. Let ook op strooizout in de winter, dat is een ketting-killer. Niet helemaal zeker of het weer tijd is voor controle van je fietsketting? Let dan op de volgende kenmerken:
- De ketting maakt lawaai (droge, ratelende ketting);
- Piepende geluiden van de aandrijving;
- Chain-s (de ketting blijft hangen aan het kleine/middelste kettingblad);
- Verminderde schakelprestaties (let op: ligt niet altijd aan de ketting).
4. JE FIETSKETTING ONDERHOUDEN
Goed voor je ketting zorgen scheelt al een heleboel! Houd daarom je ketting goed schoon en smeer hem wanneer nodig. Hiermee verleng je de levensduur van je ketting en blijft je ketting soepel lopen.
SCHOONMAKEN
- Maak de ketting schoon met een messingborstel, WD40 ontvetter en een droge doek.
- Neem ook de cassette, voorderailleur en de derailleurwieltjes mee
- Modder en zand zijn eenvoudig weg te poetsen met een klein borsteltje (bijvoorbeeld een oude tandenborstel) en, zo nodig, wat warm water met afwasmiddel
- Laat zure of alkalische reinigingsmiddelen (zoals roestverwijderaars) staan! Hiermee kun je je ketting flink beschadigen.
- Hetzelfde geldt voor badjes met (agressieve) ontvetter: hiermee wordt het bestaande vet tussen de rolletjes verwijderd waardoor de ketting breekbaar wordt. Bovendien zijn dit soort ontvetters slecht voor het milieu.
- Een kettingwasmachine is onnodig.
SMEREN
- Smeer de ketting altijd in wanneer je deze hebt schoongemaakt, en vaker indien nodig.
- Let op: zorg dat je ketting geheel droog is voordat je hem smeert.
- Het smeermiddel (smeerolie) moet geheel kunnen doordringen in de lagers. Daar zitten de onderdelen die het meest slijtagegevoelig zijn.
- Test of je het juiste smeermiddel te pakken hebt: voorkom plakkerig aanvoelende olie, die is alleen voor heavy use sportfietsen die veel in natte omstandigheden rijden en die zeer regelmatig worden schoongemaakt.
- Gebruik niet teveel smeermiddel, en voorkom ophoping. Breng alleen smeermiddel aan op cruciale delen zoals de rollers. De rest van de ketting heeft weinig vet nodig, waarmee je roest vermijdt.
- Voorkom het aantrekken van vuil en stof door de buitenkant van de ketting schoon te maken met een droge doek.
- Test de ketting: schakel even op alle versnellingen om te checken dat alles weer soepel loopt.
5. SLIJTAGE VAN JE FIETSKETTING CONTROLEREN
Wanneer je te lang wacht met het repareren of vervangen van een versleten ketting heeft dit gevolgen voor je fiets. Het schakelen zal minder makkelijk gaan, je ketting kan overslaan of zelfs breken. Let daarom op:
- Directe schade aan de ketting
- Oppervlakkige schade aan de ketting (bijvoorbeeld roest)
- Slijtage van de ketting en tandwielen
Ook zonder slijtagemeter kun je de slijtage opmeten. Plaats de ketting op het buitenblad en til hem middenop het blad omhoog. Kun je de ketting meer dan een halve schakel omhoogtrekken? Tijd voor onderhoud: je ketting of kettingblad is waarschijnlijk versleten.
Wanneer moet je je ketting controleren?
- Ketting controleren stadsfiets op de weg en onder droge omstandigheden: iedere 2000 kilometer of eens per jaar
- De gemiddelde ketting van een stadsfiets heeft een levensduur van 4000 kilometer
- Ketting controleren mountainbike onder meer extreme omstandigheden: iedere 150 kilometer
- Ketting controleren racefiets: ieder kwartaal of om de 500 kilometer
6. FIETSKETTING DESKUNDIG LATEN REPAREREN
Is het toch fout gegaan? Of heb je geen zin in vieze handen? Als je fietsketting piept, je ketting is vastgelopen of je zelfs een kettingbreuk hebt, moet je daar niet te lang mee doorfietsen. Je kunt altijd terecht in de winkel van BiciCare, waar wij je fietsketting snel repareren. Zeker weten dat je terecht kan? Maak direct online een afspraak!